Innovatív talajművelési rendszer biológiai talajtáplálék háló létrehozásával a talaj termőképességének fenntartásához és javításához

EMVA_infoblokk (1)szechenyi_2020_logo_allo_color_gradient_CMYK

 
A kedvezményezett neve: Agrofutura Magyarország Kft.
A szerződött támogatás összege: 237,98 millió Ft
A támogatás mértéke: 60%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.
Projekt azonosító: 1924228035
Támogatói okirat azonosító: 3023457172

A fejlesztésben a Regeneratív Organikus Gazdálkodási Modell (ROGM) járul hozzá a probléma megoldásához, egy ökológiai rendszerbe foglalva biztosítja a kölcsönös kapcsolatokat a hatékony talajmegújítás és a szántóföldi növénytermesztés között. Merőben új, holisztikus tervezési és döntési szemléletet alkalmazunk a tápanyag gazdálkodásban a talajművelésben, és a tájgazdálkodásban is. A fejlesztésben alkalmazott gazdálkodási rendszerünk magába foglalja a Talaj Humusz Menedzsment (THM) rendszerét növelve a biológiai sokféleséget, gazdagítva a talajokat, javítva a vízciklusokat, és az ökoszisztéma-szolgáltatásokat. Célunk a talajban és a felszín alatti biomasszában lévő szén megtartása a szerves anyagok humusszá alakításának az elősegítése. Ehhez sokrétű mikroflórára van szükség, melyek egymással együttműködve alakítják át a szerves anyagokat humusszá. A fejlesztendő rendszer alapjai az évtizedes tudományos kutatásokból az ökológiai gazdálkodás, az agrokémia, a holisztikus gazdálkodás, az agroerdészet és a permakultúra globális közösségeiből származik. A fejlesztés során figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a kiinduló talajok mikroflórája óriási mértékben lepusztult. A regeneratív folyamatok felgyorsítása érdekében a gazdálkodás helyszínén előállított Humuszkomposzt és a belőle készítendő nagy változatosságú mikrobiológiai oltóanyag a fejlesztésben kiemelt szerepet kap.

A humuszkomposzt mikroflórát és stabil állapotú szerves szenet juttat a talajba A humuszos komposzt morzsák körül bőséges a pórustér: gáz, víz, tápanyag, mikroflóra. Folytonos és lassú kibocsátású tápanyagforrás a növények számára. A humuszban levő szerves savak segítenek a talajban levő ásványokat feloldani. Az ásványi tápanyag felvehetővé válik a növények számára. A szerves savak növelik a gyökérsejtek hártyájának áteresztőképességét is, elősegítve ezáltal a növény gyökerének a víz és a tápanyag felvételét. Biztosítja az energiát a talaj mikroorganizmusainak, melyek nélkülözhetetlenek a talaj egészségéhez.

A Humuszkomposztból aktív levegőztetéssel készített komposzt tea serkenti a magok csírázását, katalizálja a sejtlégzést, serkenti a gyökérképződést és a növekedést. Növeli a stressz tűrő képességet, serkenti a talaj mikroorganizmusok életműködését, javítja a tápanyagok hasznosulását, csökkenti a veszteségeket. Javítja a termés minőségét és mennyiségét. A növények ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben. A levelek felületén védőréteget képez a káros UV sugarakkal szemben (nagyobb szárazságtűrés).

A főkultúrák közötti, téli nyári takarónövény keverékek: évelő növények alkalmazása a talaj táplálékháló és talaj aggregátumok kialakulásának elősegítéséhez.

Minimál talajművelés sekély művelésre alkalmas eszközökkel, talajzárás,

Méhlegelő sávokat telepítünk 100 méterenként a táblában mely  a specifikus mikroklíma létrehozása mellett védelmet nyújt a beporzó rovarok számára és életteret biztosít a kár és kórokozók természetes ellenségeinek élőhely –térnyerésre. Víz és talajvédelmi funkciót is ellát, segít a biodiverzitás megőrzésében.

Mindhárom gazdaság a megvalósítja a teljes programot. Az Agro Lehel Kft-nél kerül sor a humuszkomposzt készítésére és fejlesztésére.  A gazdaságok ebből a komposztból készítik el a mikrobiológiai oltóanyagot. Az operatív csoportban a gazdálkodók a kutatáshoz biztosított területeken a fenti elvek alapján megtervezett gazdálkodást végeznek a közösen kidolgozott részletes művelési tervnek megfelelően a besszezett eszközökkel.

Dr. Prof Bíró Borbála a talaj táplálékháló mikrobiológiai kutatásában és monitorozásában és értékelésben vesz részt. Továbbá vizsgálja a talajszerkezetben bekövetkező változásokat a Humusztartalom alakulását és annak stabilitását. Szatura Erzsébet NAK Talajtani szaktanácsadó a tápanyag gazdálkodásban, a különböző helyszíneken lévő kutatásban bevont területek talajszerkezeti és minőségi elemzésben vesz részt. Phd. Dr. Ács Szvetlana az ökonómiai elemzéseket végzi el, költségelemzések és jövedelmezőségi ráták vizsgálata alapján egy értékelési rendszer készül az gazdálkodási modell számára. Ezenkívül összehasonlító elemzéseket végez. Homokkert Non Profit Kft. mint kutatóhely laboratóriumi vizsgálatokat végez talaj, komposzt, komposzt tea, növényanalízis témában. Az Agrofutura Magyarország Kft. összefogja és menedzseli az operatív csoport munkáját szakmai ügyvitel szempontok alapján. Részt vesz az eredmények összefoglalásában, dokumentálásában, kommunikálásában és ellátja a konzorciumvezetői feladatokat.